Workshop werkdrukvermindering

Vermindering werkdruk (in het onderwijs)

Het lijkt alsof de hoeveelheid werk meer en meer wordt. Hoe houden we ons (fysiek) staande en wat doet het met ons werkplezier als we zoveel ballen in de lucht moeten houden? Voor zowel directeuren als leerkrachten kan dit een een grote zorg zijn.

Deze zorg heeft mij getriggerd om een online workshop op te zetten, waarin ik collega’s laat ontdekken hoe zij hun draagkracht en werkplezier kunnen vergroten.  Ik ken het onderwijs van binnenuit, heb een zeer ruime ervaring als leerkracht en ook als interim schoolleider ben ik werkzaam geweest. Ik weet wat er speelt en wat er nodig is.  Ik wil begeleiding bieden omdat ik de leerkracht wil behouden voor dit mooie vak! 

Werkplezier vermindert de werkdruk. Veel werkdruk ontstaat door het niet kunnen/durven aangeven van grenzen. Ook nee zeggen wordt als lastig ervaren. Velen zijn bang een ander tekort te doen en voelen zich enorm verantwoordelijk voor hun werk. Ook de eigen onzekerheid kan leiden tot bewijsdrang. Weer anderen willen al hun kwaliteiten en vaardigheden laten zien, met het gevaar dat zij zichzelf uit het oog verliezen. Als deze thema’s spelen en dit werkdruk veroorzaakt, ligt een burn-out op de loer. In deze workshop leer je veel over begrenzen. De inzichten die ontstaan zijn helpend om jouw werkplezier te verhogen en door hier actief mee aan de slag te gaan word je behoed voor een eventuele burn-out.

Niet alleen het niet bewaken van grenzen zorgt voor werkdruk en daardoor misschien minder werkplezier, maar ook het niet kunnen loslaten wordt vaak als lastig benoemd tijdens een coachtraject. En omdat ik graag inspeel op hetgeen ik in de praktijk tegenkom, heb ik besloten het onderdeel: ‘Leer loslaten’ aan de workshop ‘Minder werkdruk, meer werkplezier’ toe te voegen.

In verschillende beroepsgroepen wordt het werk loslaten als moeilijk ervaren. Deze coronatijd maakt het er ook niet makkelijker op, want je werk komt letterlijk je huis binnen. Hoe maak je dan de scheiding tussen werk en privé? In de toekomst zullen vele bedrijven kiezen voor het gedeeltelijk thuiswerken. Dit betekent dat je werk dus wekelijks jouw privéleven binnenkomt. Belangrijk dus om een duidelijke scheidslijn te hanteren. Laat daarom, op door jou bepaalde tijden, je werk los en kies voor een waardevol moment voor jezelf. Door los te laten en te ontspannen krijgt stress minder kans zich op te bouwen en blijf je fysiek en mentaal gezond. Wil je leren los te laten, volg dan het tweede deel van de (online) workshop ‘Minder werkdruk, meer werkplezier’.

De workshop ‘Minder werkdruk, meer werkplezier’ bestaat dus uit twee delen: Leer begrenzen en Leer loslaten. Het is uiteraard mogelijk deze afzonderlijk van elkaar te volgen.

Inhoud online workshop ‘Minder werkdruk, meer werkplezier’.
Praktisch, afwisselend en resultaatgericht!

Thema: Leer begrenzen
– je gaat ontdekken waar jouw grenzen liggen;
– je krijgt inzicht in wat jou belemmert om je grenzen aan te geven;
– je leert hoe je NEE gaat zeggen met een goed gevoel;
– je weet automatische denkpatronen te doorbreken;
– je hebt een actieplan om mee aan het werk te gaan;
– je weet wat het jou persoonlijk gaat brengen als je wel je grenzen aangeeft.

Thema: Leer loslaten
– je gaat op zoek naar de oorzaak van het niet los kunnen laten;
– je krijgt inzicht in de gevolgen van het niet los kunnen/willen laten;
– je ontdekt wat het loslaten je persoonlijk oplevert;
– je ontvangt tools, die jou helpen bij het loslaten;
  (De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid van Stephen Covey maakt hier
onderdeel vanuit.);
– je maakt een actieplan waarmee je meteen aan het werk kunt.

Deze workshop kan ook fysiek aangeboden worden. Mail of bel me voor de mogelijkheden.

Deze workshop is niet alleen geschikt voor het onderwijs, maar kan ook ingezet worden voor personen uit een andere beroepsgroep.

Duur per thema:
Eerste dag 3 uur.
Terugkoppeling 3 weken later, ongeveer 1,5 uur.
Een één-op-één gesprek van 30 minuten na de online terugkoppeling behoort tot de mogelijkheden.

Kosten per thema: van € 245,- nu voor € 175,-
(zakelijk excl. BTW, particulier incl. BTW).
Deze aanbieding geldt van 10-02-2021 tot 01-07-2021
Maximaal aantal personen 4.

Data online workshop ‘Minder werkdruk, meer werkplezier’.
Thema: Leer begrenzen
3 maart 14.30-17.30 uur Terugkoppeling 24 maart 14.30-16.00 uur
19 mei 14.30-17.30 uur Terugkoppeling 9 juni 14.30-16.00 uur 2 juni 14.30-17.30 uur Terugkoppeling 23 juni 14.30-16.00 uur

Data online workshop ‘Minder werkdruk, meer werkplezier’.
Thema: Leer loslaten
10 maart 14.30-17.30 uur Terugkoppeling 31 maart 14.30-16.00 uur
14 april 14.30-17.30 uur Terugkoppeling 20 mei 14.30-16.00 uur

Aanmelden? Stuur een e-mail naar wilmavanleersum@visiblecoaching.nl of neem contact op via 06-49799202.